Varoaprojektet i Salling og Fjends Biavlerforening
For 25 år siden kunne vore bier leve med et forholdsvis stort antal varroamider. Det har vist sig, at den virus, som varroamiden bringer med, er den store skadevolder. Skadevirkningen af varroa og mere og mere virus er et stigende problem i biavlen og for vore bier. Den traditionelle varroabekæmpelse – herunder ”den sikre strategi” – er ikke længere tilstrækkelig. Vi må afprøve nye metoder for at beskytte vore bier.
Projektets mål er at udvikle mere tolerance hos vore bier i forhold til varroamiden. Vi ved fra forskning og undersøgelser, at nogle bier har udviklet en form for tolerance overfor varroamiden. Nogle bifamilier kan begrænse midetrykket ved selv at bekæmpe varroamiderne. Denne egenskab er genetisk bestemt. En skærper opmærksomheden på, hvilke af vore bifamilier, der har udviklet denne egenskab, giver mulighed for, at vi kan udvælge dronninger, der har en vis tolerance overfor varroamiden. Samtidig får vi – og det er måske det vigtigst - muligheden for at fravælge de dronninger og bifamilier, der ingen tolerance har overfor varroa. De såkaldte varroabomber.
I projektet vil vi systematisk undersøge midetrykket i vore bifamilier via forskellige metoder til midetælling. Du kan læse mere herom i Temahæftet Varroatolerance i Danmark udgivet af Danmarks Biavlerforening, som du kan finde her.
Vi vil også undersøge forskellige biotekniske metoder, der kan begrænse midetrykket i de bifamilier, der indgår i projektet. Det kan du læse mere herom i Temahæftet "Varroa den sikre strategi" udgivet af Danmarks Biavlerforening. Du kan finde temahæftet her.